Pozytywne myślenie

Depresja jest najczęściej spotykaną chorobą w obecnym świcie. W swoje sidła może wpędzić każdego, bez względu na grupę społeczną czy pełniony urząd. Nie należy mylić depresji z coraz częściej spotykanym wśród ludzi obniżeniem nastroju.

Tak zwany dołek, w który wpadamy podczas niefortunnego wydarzenia, nie koniecznie musi oznaczać stan depresji. Przede wszystkim należy pamiętać, że depresja jest chorobą psychiczną, podczas której pozytywne myślenie staje się niedostępną krainą. Smutek utrzymujący się dłuższy czas, występujące lęki o podłożu dalekim od rzeczywistości prowadzą do wyobcowania człowieka. Zdarza się często w takich sytuacjach, że pozytywne myślenie członków rodziny osób chorych prowadzi do pogłębienia choroby. Niewątpliwie towarzysze ludzi chorych muszą uzbroić się w cierpliwość i wyrozumiałość a przede wszystkim być przy nich.